2011. november 24., csütörtök

N510 Sony MiniDisc walkman (alap) NetMD + MDLP - Jelenlegi ára: 8 400 Ft

Anyagi okokból túl kell adnom MiniDisc deck 
és walkman gyűjteményem féltett kincsein
SONY MZ-N510 típusjelű
felvevős
NetMD+MDLP MiniDisc walkman
tökéletesen újszerű állapotban,  
eredeti gyári vezetékes távval
A készülék 2003-as modell, abszolut makulátlan állapotban van, a használat legcsekélyebb jelei sem fedezhetők fel rajta, még a sarkokon sincs zsebkopásnak nyoma.  
AJÁNDÉK !
A készülékhez
- 1 db gyári új (bontatlan) 74 perces  MiniDisc-et adok ajándékba (stílszerűen SONY-t)
A villámárat elérő vevőnek további 2 db használt, zenei felvételt tartalmazó  MD-t adok ajándékba!
 
Mi az, hogy NetMD?
Ha tudod, mi a NetMD, ugord át ezt a részt a következő zöld fejezetcímig!. Nekem az a tapasztalatom, hogy a minidisc-esek többségének sem pontosak a NetMD ismeretei, ezért inkább összefoglalom, amit erről tudni érdemes.
A NetMD-rendszerrel a Sony az ezredforduló környékén végre megteremtette a szerves és (majdnem) oda-visszajárható kapcsolatot a számítógép és a MiniDisc között, s ezzel az átjárást az MP3 formátum és szülőatyja, a MiniDisc-nél ma is kizárólagos ATRAC formátum közöttt. A NetMD-vel megjelölt MiniDisc eszközök (főleg walkman-ek) USB kábellel a számítógépre csatlakoztathatók és tartalmaznak egy olyan beépített interfészt, amely az USB jelet a MiniDisc nyelvére tudja fordítani és (majdnem) vice-versa.   Ehhez még egy szoftver feltelepítésére is szükség van, Sony készülékek esetében legegyszerűbb a Sony saját célszoftvereit használni, amelyből a Sony 3-at fejlesztett (és már nem fog többet):
- OpenMG Jukebox
- SonicStage
- M-Crew
Ezek közül bármelyik alkalmas a NetMD jelzésű walkmanekkel való együttműködésre, de a Sony a SonicStage-et fejlesztgette tovább, ennek utolsó (4. 3) verziója ingyenesen letölthető a Sony bármelyik európai (közte a magyar) weboldaláról. Ezek a szoftverek tulajdonképpen zenelejátszó programok, amelyek azonban hasonló társaiktól eltérően képesek arra, hogy a számítógépen szokásos MP3, WMA, AAC, WAV stb. fájlokat néhány másodperc alatt a MiniDisc számára is értelmezhető ATRAC fájlokká alakítsák át, majd azokat - akár 32-szeres sebességgel - fel is írják az MD-re.
A rendszer fordítva is jórészt átjárható - a szoftverek képesek kiolvasni a MD-n ATRAC formátumban tárolt zenei és egyéb információt, ám itt már korlátozásokkal is számolnunk kell. Ki tudja milyen (valószínűleg félreértelmezett szerzői jogi) okból, de az ATRAC régebbi verzióiban felvett anyagokat például a SonicStage szoftver nem engedi lementeni a számítógépre (más program viszont nem is látja azokat).
Az, hogy az ATRAC tömörítési algoritmusnál mi számít "régebbinek" és mi nem, további magyarázatra szorul. A régebbi verzió alatt ugyanis az ATRAC3 előtti verziók értendők - ám ez egy becsapós dolog, mert sokan kezdtük a MiniDisc-ezést ATRAC 3 vagy ATRAC 4 verziót alkalmazó készülékekkel már a 90-es évek első felében. A különbség az egyetlen szóközben rejlik a mozaikszó és a verziószám között, nem mindegy ugyanis, hogy ATRAC 3-ról vagy ATRAC3-ról beszélünk (szóközzel vagy anélkül). A kezdeti verziók ugyanis az ATRAC1 rendszerű algoritmus  3 és 4 verziói (generációi) voltak, csak ilyen idióta módon jelölték meg őket. Ha úgy jelölték volna, hogy a 90-es években volt az ATRAC v1. 3 meg a  v1. 4 meg a v1. 4. 5 meg a v1. R stb., az ezredforduló után pedig van az ATRAC v3. 0, akkor mindenki értené, de nyilván a Sony nem gondolt arra, hogy magát az ATRAC rendszert györkereiben is tovább lehet majd fejleszteni. Ehhez képest azóta már kifejlesztették az ATRAC3plus-t (Hi-MD) és a ATRAC Advanced Lossless, azaz AAL (PlayStation) verziókat is , de ezekkel most nem foglalkozom, mert tárgyunk szempontjából lényegtelenek.
Hogy még közérthetőbbé tegyem a kérdést, a definíció számunkra, laikusok számára nagyjából az alábbiak szerint állítható fel:
ATRAC (ami tulajdonképpen az ATRAC1 lenne, de a gyakorlatban nem használják a számmegjelölést) Minden olyan MiniDisc adathordozóra rögzített hanganyag tömörítési algoritmusa, amely esetében a felvevő készülék nem volt ellátva sem MDLP sem NetMD felirattal (logóval), függetlenül attól, hogy a készülék leírásában ATRAC 3, ATRAC 4, ATRAC DSP, ATRAC Type R vagy egyéb verziószám/formátum szerepel. Ezek a felvételek NetMD készüléken lejátszhatók, szerkeszthetők, feliratozhatók, de nem menthetők le a számítógépre.
ATRAC3 Minden olyan MiniDisc adathordozóra rögzített hanganyag tömörítési algoritmusa, amely esetében a felvevő készülék el volt látva MDLP vagy NetMD felirattal (logoval) vagy mindkettővel. Ezek némelyike NetMD készülék és SonicStage 4. 3 szoftver igénybevételével CD-re (egyes esetekben számítógépre) menthető. (A jelrögzítés módjától - digitális optikai kábel, analóg kábel, USB kapcsolat - és a felvételi módtól - SP, LP2, LP4 - függően számos variáció lehetséges, amelyek közül egyesek menthetők, mások nem, ezért nem bonyolítom tovább, de konkrét kérdésre szívesen válaszolok).
ATRAC3plus Minden olyan MiniDisc adathordozóra rögzített hanganyag tömörítési algoritmusa, amely esetében a felvevő készülék el volt látva Hi-MD felirattal (logoval). Valamennyi Hi-MD készülék MDLP és NetMD képességekkel is bír egyben, ezeket fejeli meg a Hi-MD móddal, ami még fokozottab tömörítést és még gyorsabb felírást tesz lehetővé.
ATRAC2 Felmerül a kérdés, hogy vajon miért maradt ki az ATRAC2 tömörítési algoritmus, de valójában nem maradt ki. A Sonynak ugyanis volt néhány halotthalovány kisérlete arra, hogy a MiniDisc-en másfajta adatot rögzítsen (ne csak hanganyagot). Az egyéb adatok rögzítésére dolgozták ki az ATRAC2 tömörítési algoritmust és ennek keretében fejlesztették ki az MD DATA és az MD DATA2 nevű (rendszerű) MiniDisc adathordozókat, s fejlesztettek rájuk fényképezőgépet, videokamerát, stúdiófelvevőt stb.   Ezek a készülékek azonban - horrorisztikus áraik és elégtelen marketingjük miatt - kereskedelmi-üzleti kudarcnak bizonyultak, ezért a Sony fel is hagyott a továbbfejlesztésükkel (pedig ebben is eltt volna komoly fantázia, főleg ha a MiniDisc-et már korábban - a kezdetekkor - alkalmassá tették volna számítógépes adatok rögzítésére).
CD
(Linear PCM)
ATRAC*1
ATRAC3
ATRAC3plus
Bitrate
1411kbps
292kbps
132kbps
64kbps
DataSize
(1 db 4-perces zeneszám mérete)
42. 33MB
8. 77MB
3. 97MB
1. 94MB
700 MB tárhelyre (CD-R)
elférő zeneszámok  mennyisége
kb.
16tracks
kb.
79tracks
kb.
176tracks
kb.
360tracks
Fentiek ellenére a NetMD, azaz a kapcsolat megteremtése a MiniDisc és a számítógép között, a MiniDisc-ezés végtelen dimenzióit  nyitotta meg. Az MD-sek tudják, milyen az ott görnyedezni az MD-felvevő előtt és real-time üzemmódban MD-re rögzíteni a felvenni kívánt számokat, netán a lemezt és a track-eket (zeneszámokat)  betűnként feliratozni. Egy NetMD walkman birtokában ilyesmire nincs szükség - a zeneszámokat pikk-pakkra át lehet húzni a számítógépről az MD-re (feliratostól ! ). A rendszer feloldja az MP3 és szülőatyja, az ATRAC közti különbségeket (legalábbis egyik irányban) így a gyerekek az MP3-ban letöltött zenéiket kiírhatják MiniDisc-re és hallgathaják az MD walkman-jeiken. (Sajnos ez már csak múlt idő - súlyos öngólok sorozatával a MiniDisc-et a Sony maga gyilkolta ki a piacról). A felsorolt szoftverekkel  ezen felül a MiniDiscen lévő információ olvasható és szerkeszthető - nem csak a lejátszást lehet elindítani, hanem rendezkedhetünk, törölhetünk, csoportosíthatunk, sőt, ami a legfontosabb, a feliratozás is pikk-pakkra elkészíthető a számítógép billentyűzetéről.
Egyszóval: a NetMD forradalmi változást hozott a PC-MD kapcsolatba, s ezért kihagyhatatlan !
Hogy miért nem terjedt el jobban mégis? Nos, a Sony ez esetben sem fukarkodott az üzletpolitikai hibákkal, nevezetesen
- már rég fiókban volt a konverziós algoritmus, de ehhez képest a NetMD rendszert mégis túl későn dobták piacra,   így le is késték a csatlakozást, az MP3/CD-R már behozhatatlan előnyben volt
- a NetMD készülékeket csaknem kétszer annyiért árulták, mint az anélkülieket (a forradalmi innováció miatt jogos a magasabb ár, de a Sony abszolut összegben is túl magasra emelte a lécet és a fiatalok tömegei számára tette elérhetetlenné a NetMD technikát  (márpedig a készüléket megvenni tudó idősebbek jellemzően kevesebbet neteznek, MP3-aznak).
- csak az ár lett magasra szabva, a marketing intenzitás azonban alacsonyra - a Sony egyszerűen nem költött elég pénzt a rendszer piaci bevezetésére és főleg elterjesztésére
a Sony csak évekkel később eszmélt, hogy a számítógépes kapcsolatot adatrögzítésre is használhatná - a problémát később (2004-től) a Hi-MD-vel próbálta orvosolni, de már későn
Úgy tűnik tehát, hogy a Sony vagy nem ismerte fel a technikában rejlő lehetőséget, vagy nem hitt abban, hogy a CD-R/DVD-R terjedésének ellen tud tartani, holott a NetMD azokhoz képest - különösen a kényelmi/használati funkiók tekintetében - számos előnyt tud felmutatni. Tény, hogy aki egyszer használta életében a NetMD-t, az soha többé nem akart hagyományos módon felvenni a MiniDisc-re zenéket.
MIT TUD AZ N510 KÉSZÜLÉK a NetMD-n kívül?
A) - az MZ-N510 MD felvevős walkman ATRAC3 tömörítő algoritmust használ, így MDLP képességekkel is fel van ruházva. Ez azt jelenti, hogy felvételek készíthetők
- SP Stereo
- SP Mono
- LP2
- LP4
üzemmódokban, így a lemezkapacitás megduplázható (feltűnő minőségromlás nélkül) vagy megnégyszerezhető (minőségromlás hallható, de a zene még élvezhető). Természetesen ezekben a módokban más készüléken felvett lemezek lejátszhatók, ilyenkor az üzemmód kiválasztása automatikus (nem kell kézzel állítgatni).
Érdekesség, hogy akár ugyanazon a lemezen is váltogathatjuk (felvételnél) az üzemmódokat, nem kell, hogy az egész lemez azonos üzemmódban készüljön el.
D) - az MZ-N510 MD felvevős walkmanhez a gyártó az RM-MC21 típusú, felcsíptethető fülhallgató-távirányítót rendszeresítette,   amely LCD kijelzővel nem rendelkezik, viszont a hangerőszabályzása forgógombos (nem nyomógombos). A távirányítót az ajánlat tartalmazza.
E) - az MZ-N510 MD felvevős walkman LR6/AA (azaz normál ceruza) méretű elemmel vagy akkumulátorral működik. A gyártó a walkman-t eredetileg Sony NH7-WMAA típusú, 700 mAh teljesítményű nickel-metalhidrid (Ni-MH) aksival szállította, melyet az ajánlat nem tartalmaz. Nyugodtan használható hozzá a kereskedelmi forgalomban igen széles körben kapható bármelyik LR6/AA (ceruza) méretű tölthető elem - minél nagyobb a mAh-ban mért kapacitása, annál tovább tudja működtetni a készüléket két töltés között.
Természetesen lehetőség van a közvetlenül hálózatról történő üzemeltetésre a 3 V / 500 mA hálózati adapter segítségével (amely akkumulátor használata esetén azt is a helyén tölti). Az eredeti gyári (Sony)  hálózati adaptert jelen ajánlat nem tartalmazza, de a lap alján lévő tartozék-táblázatból opcióként nálam is megvásárolható.
F) - az MZ-N510 MD felvevős walkman olyan 3, 5 mm-es jack bemeneti (LINE IN) aljzattal van felszerelve, amely analóg jack-dugót és optikai digitális jack dugót egyaránt tud fogadni, illetve az analóg és digitális bementi jelet egyaránt képes feldogozni. A digitális felvételhez szükséges speciális (két végén eltérő csatlakozóval felszerelt) optikai kábelt jelen ajánlat nem tartalmazza, de a lap alján lévő tartozék-táblázatból opcióként nálam is megvásárolható..
G) - Az MZ-N510 készülék az oldalán lévő standard mini-USB aljzaton keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. Az USB kábelt a jelen ajánlat nem tartalmazza, de a lap alján lévő tartozék-táblázatból opcióként nálam is megvásárolható. (Egyébként kereskedelmi forgalomban is kapható standard USB A/mini-USB B kábel tökéletesen alkalmas, a Sony azonban erre a kábelre is tesz zavarszűrő bilincset).
H) - az MZ-N510 MD felvevős walkman méretei alig nagyobbak  egy MiniDisc-nél, 81. 0 × 27. 7 × 74. 4 mm, tömege mindössze 108 g (elem vagy aksi nélkül), a vezetékes távirányítóval együtt 130 g, csomagolva 150-160 g
MIT NEM TUD?
Mivel mikrofon-bemenet nincs rajta, ezzel a készülékkel mikrofonos felvétel csak keverőn keresztül készíthető, egyébként az MZ-N510 minden olyan MiniDisc funkciót tud, amit a "nagyok".
Ez az MD walkman természetesen nincs felruházva Hi-MD képeségekkel.
TARTOZÉKOK
Az MZ-N510 MD felvevős walkman-t - a vezetékes távirányítón kívül - tartozékok nélkül szállítom. Igény esetén angol nyelvű kezelési utasítást . pdf formátumban tudok biztosítani
Kiegészítő tartozékok fixáras csomag formájában az alábbi táblázatból választhatók, illetve rendelhetők meg (csak a Vaterán keresztül). A kiválasztott tartozékokat - amelyekről a Vatera üzenőrendszerén keresztül kérek értesítést, illetve megrendelést - fixáras csomagban, zárt aukcióban teszem fel a walkman vásárlója számára ("MZ-N510 tartozékcsomag címen"), amely a zárt aukcióra történő bejelentkezés után ez azonnal leüthető.
A táblázatban csak a fehéren hagyott mezőkben lévő tételek választhatók az ott megjelölt árakon, a zöld és sárga mezők az alap-konfigurációt takarják (ezért ezek nem választhatók). A piros mezők azt jelzik, hogy az adott tartozék az adott walkman típushoz nem értelmezhető (nem illeszthető).
Figyelem ! Tartozékokat külön (walkman nélkül) nem értékesítek !
JELLEMZŐK és TARTOZÉKOK
MZ-N510
szín
ezüst
esztétikai állapot
abszolut makulátlan, újszerű,
asztali állvány (bölcső)
(ehhez a modellhez nem létezik)
MDLP/ATRAC3
MDLP
NetMD/ATRAC3
NetMD
Hi-MD/ATRAC3plus
NEM
ALAPGÉP
8 500 Ft
kijelzős távirányítók ára (Sony)
3 300 Ft
Ft
gyári távirányító típus
általam adott távirányító típus
nem kijelzős távirányítók ára (Sony)
2 200 Ft
2. 200 Ft
gyári távirányító típus
RM-MC21
általam adott távirányító típus
RM-MC21
ALAPGÉP+BÖLCSŐ+TÁV
10 700 Ft
hálózati adapter/töltő (Sony)
2 000 Ft
fülhallgató, asszimetrikus (Sony)
600 Ft
speciális walkman optikai kábel
1 200 Ft
USB kábel
700 Ft
övtok - műbőr (Sony)
1 000 Ft
NI-MH akku lapos (gumstick) új
2 000 Ft
Ni-MH akku LR6/AA ceruza, új (bolti)
400 Ft
külső (felcsatolható) elemtartó
2 500 Ft
csuklóra rögzíthető tartó sporthoz (Sony)
2 400 Ft
TARTOZÉKOK ÖSSZESEN
 
Az MZ-N510 MD felvevős walkman netto tömege a távval 130 g, postai feladásra alkalmas védőcsomagolásban kb.   150-160 g,   legolcsóbb szállítási módja levélpostai küldeményként  (alapdíj ebben a súlykategóriában 195 Ft. )
[1-hetes kipróbálási garancia]
Az ár 1 db termékre vonatkozik és nem tartalmazza a szállítási költséget.
Személyes átvétel Budapest/Zuglóban széles idősávban lehetséges.
Gyári új termékekre csak előrefizetést (személyes átvételnél helyszíni kápé-fizetést) fogadok el!
Elállás esetén a szállítási költségek oda-vissza irányban a vevőt terhelik.
Bármely kérdésre 24 órán belül készséggel válaszolok.
Nézd meg további  termékeimet is
(különösen, ha bontatlan MiniDisc-eket is akarsz ehhez a készülékhez venni) !


Jelenlegi ára: 8 400 Ft

Az aukció vége: 2011-11-29 21:59
. N510 Sony MiniDisc walkman (alap) NetMD + MDLP - Jelenlegi ára: 8 400 Ft